j

2019-11-04

Meddig változhat a baba szemének a színe?

A legtöbb újszülött kékes színű szemmel születik, ami az első hónapok során még változhat. A legtöbb esetben a nagyszülőkig felmenően örökli valakinek a szemszínét, így az esélyeket már egészen pici korban lehet tippelni.

A legtöbb esetben a végleges szemszín 6-12 hónapos korra alakul ki, nagyon ritkán változhat akár 3 éves korig bezárólag.

A szem íriszében található melanin nevű pigment határozza meg, hogy kinek milyen színű lesz a szeme. A barna a leggyakoribb szemszín, de a melanin mennyiség változásával, a létrejövő mutációkkal ma már kék, zöld, szürke szeme is lehet valakinek. A legritkább típus a zöld szeműeké, hiszen az arányuk csak 2% a többihez képest.

A parents.com cikke szerint nem a pigment színe okozza ezt a változást. Nincsenek kék, szürke, zöld vagy mogyoróbarna pigmentek a szemben. Az egyetlen, ami van, az a barna, aminek a mennyisége határozza meg, hogy világos szemű lesz-e valaki vagy sötét.

Vannak olyan típusok, akiknek a hangulatuk hatására változhat a szemük, pl.: általános, nyugodt helyzetben kékes-szürke, míg feldúlt állapotban egészten világoskék – azonban a tudomány álláspontja szerint ez csak optikai csalódás.

Különleges esetben a előfordul, hogy a két szem nem azonos színű, ezt heterokrómiának nevezzük.

Baby photo created by javi_indy – www.freepik.com

Hasonló tartalmak

Szülési fájásmérő applikáció

Szülési fájásmérő applikáció

Amikor első alkalommal hallottam a fájásmérő applikációról, azt hittem, hogy csak egy vicc - de ma már tapasztalatból tudom, hogy kevés hasznosabb alkalmazás létezik egy mindenórás kismamának, mint ez. Arra a legtöbb szülésznő felkészít, hogyan kell a fájásokat...